MIRRORS of reality

Ria De Henau geeft ieder jaar een masterclass fotorealistisch schilderen met olieverf, waarvan de eerste lessen plaatsvinden in De Gouden Pluim.

Deze speech werd gegeven bij de opening van de overzichtstentoonstelling "Mirrors of reality", waarbij het werk van haar gevorderde cursisten vertoond werd.

Wil je zelf ook graag deze cursus volgen? Hou dan Iscrat.be en Ria's website in de gaten!

Geachte Ria

Dames en heren,

 

Het is een waar genoegen om deze avond, in mijn hoedanigheid als kunstcriticus , het woord te mogen voeren bij de vernissage van deze tentoonstelling.

Het is de kunst die ons samenbrengt.

Het is een eer om door Ria in St Martens-Latem te worden uitgenodigd.  Ze is een gedreven onderzoekster en ze beoefent diverse technieken en werkmethoden die ze doorgeeft.

 

Het thema van deze tentoonstelling is  MIRRORS OF REALITY.

 

1. Kunst heeft nooit louter uit vermaak bestaan

 

De schilderijen uit deze tentoonstelling zijn van zeer diverse formaten en onderwerpen en laten toe om een verhaal te vertellen en te ervaren.

 

Kunst doet genieten, beroert, leidt naar de diepte en maakt gelukkig. En kan helpen om een levenskunstenaar te worden.

 

Kunst kan mensen over de hele wereld inspireren om "met elkaar in contact te komen en er bij elkaar de hoop in te houden in deze bijzondere tijd."

 

Schilderen is een manier van spreken, zonder woorden.

Een schilderij is altijd een schreeuw, een stilte, een huivering, een ontmoeting, kortom … een ingesteldheid.

 

Een kunstwerk is communicatie. Een schilderij verwijst alleen naar zichzelf en niet naar iets anders.

 Elk schilderij is een nieuw begin.

 « kunst heeft de enorme kracht om ons leven positief te beïnvloeden, en kunstenaars kijken verder dan hun tijd. Zij hebben een visie die ons vervoert »

 

Kunstenaars zijn intiem verbonden met hun kunstwerk. Ik kan mij dan ook maar al te goed voorstellen dat het steeds een beangstigend moment is wanneer hun eigen creaties in de wereld worden losgelaten.

Het maakt kunstenaars kwetsbaar. Want het is een kwestie van loslaten.

 

2. Kunst beroert de hersenen

 

Volgens Nederlandse psychomusicoloog Henk Smeijsters is kunst een gevoelsmatig weten. Elke melodie, elke lijn op papier, kan diep tot ons doordringen.

Iedereen kent die zindering wanneer we ons letterlijk in iets verliezen. Alsof we in een grotere en uitgebreidere werkelijkheid terechtkomen. Net als de beleving van de natuur kan ook kunst mensen vervoeren en ontvoeren naar die dieptebeleving van hun bestaan.

 

Zonder het altijd zelf te beseffen houden de kustenaars van Ria’s masterclasses ons als samenleving een spiegel voor. Vaak aandoenlijk,  doch altijd verrassend en pertinent. Het leven zoals het is.

 

Filosoof Henri Bergson (1859-1941) maakte onderscheid tussen echte tijd (de kloktijd) en ervaren of innerlijke tijd (de durée).

 

 

3. L’Anima

Beste dames en heren,

De associatie met muziek is daar.

Een toeval?

De patronen en lijnen lijken per toeval tot stand te komen.

 

Een viool wordt met de hand gemaakt. Daarom is een viool een hele dure aanschaf. Iedere vioolbouwer werkt op een andere manier, daarom heeft iedere vioolbouwer een eigen klank.

 

In een viool bevindt zich een klein stukje hout tussen de achterkant en de bovenkant van de viool dat de ânima, de ziel, wordt genoemd.

Dit kleine stukje hout wordt in de mooiste Stradivarius op zijn plaats gehouden zonder te lijmen, simpelweg door de druk die de tafel uitoefent.

De ziel brengt de trillingen van de snaren over naar de onderkant van het instrument. Zonder komt er niets uit...

Ieder van jullie is een kleine ziel, maar jouw plaats is essentieel voor de resonantie van het geheel dat wij vormen.

 

Ik vind jullie werk als een "Anima", een resultaat van spectaculair handelen en zeer de moeit

 

Dat er nog vele tentoonstellingen mogen volgen.”

“Blijf van elkaar en van de kunst houden!”

 

Lucien Rama

Lucien geeft een speech, Ria staat naast hem   

      IMG-20230602-WA0066.jpg

   

groepsfoto van Ria en cursisten